tisdag 16 december 2008

Gammeldags knäck.

Den här knäcken gjorde alltid min mamma till jul. Jag lovar den är supergod! *ler*
Receptet stod på knäckformspaketen förr, i alla fall när jag var barn. Det kommer förmodligen från 50 - 60 talet nån gång gissar jag. Eftersom receptet är gammalt så mäts nästan allt i kkp (kaffekoppar) vilket motsvarar 1,5 dl... så nu vet ni det. Här är det:

1 kkp Socker
1 kkp Sirap
3 msk Smör (ca 50 gr)
1 kkp Grädde
50 gr Sötmandel, gärna skållad & hackad. (knappt 1 dl)
½ kkp Skorpsmulor (ströbröd)
1 knivsudd Bakpulver

Koka socker, sirap, smör och grädde i en tjockbottnad gryta under omrörning tills den vid prov i kallt vatten är lagom hård och seg. Ta grytan från plattan. Tillsätt mandel, skorpsmulor och bakpulver. Häll upp i formarna.
Varsågod!

Inga kommentarer: